Het idee van de eeuw
De laatste tijd worden we overspoeld met het ene spreekwoordelijke gouden ei na het andere. Ieder zichzelf respecterend ambitieus persoon tussen de 15 en 26 moet toch eigenlijk minstens wel één startup of eigen bedrijf hebben gehad. Na de verandering van je Facebook- en LinkedInpagina is het officieel: je bent ‘Independent Business Owner’, ‘Director‘, ‘CEO/CIO/CFO’, ‘Founder/Owner’, ‘Executive‘, ‘(Young) Entrepeneur’, ‘Owner/Broker‘ of -meer bescheiden- ‘Eindbaas‘.
Nu de eerste stap is gezet is het tijd om –als je tenminste een nieuw idee/product hebt–  je cash cow te beschermen. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je op een verjaardag met een paar pilsjes op net iets teveel vertelt en iemand er met je idee (en geld) vandoor gaat.

Goedkope optie
Sinds kort is er een nieuwe optie waarmee je dit lumineuze idee kan beschermen. De naam ervan doet van zichzelf al veel denken aan een startup: het i-DEPOT.

Dit i-DEPOT is eigenlijk niets anders dan een manier om te kunnen bewijzen door middel van een datumstempel dat jij de eerste met het idee was. Het concept werkt heel simpel. Je vult online je referentiegegevens in en voegt een omschrijving van je idee toe (mag niet groter zijn dan 100 MB), betaalt de €35,- voor een i-DEPOT van 5 jaar en kan je i-DEPOT bewijs direct downloaden. Dit bewijs is simpelweg een digitaal pdf-bestand waarin staat dat jij jouw idee op een bepaalde datum bij het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom) hebt ingediend. Je kunt dit gebruiken als:

– je later wilt bewijzen dat je ergens een auteursrecht op hebt (je moet dan namelijk de eerste zijn geweest).
– je je idee uitwerkt met iemand anders maar niet wil dat diegene het steelt (als je partner namelijk snel een patentaanvraag indient kan jij dit patent opeisen).
– je idee nog in ontwikkeling is (om een patentaanvraag te kunnen indienen moet het idee naast uniek zijn aan veel eisen voldoen. Met een i-DEPOT kan je later toch bewijzen dat jij de eerste met idee was, ook al is er terwijl jij bezig was met de eisen van het patent al een ander met hetzelfde idee gekomen).
– je met mogelijk nieuwe partners in onderhandeling bent en bang bent dat zij je idee stelen (als je het nummer van het i-DEPOT in de geheimhoudingsverklaring opneemt en een van de ondertekenaars later zijn mond voorbij praat kan je aantonen dat de geheimhoudingsafspraken zijn geschonden en schadevergoeding eisen).

Mijn mening
Zoals the Godfather zei: the lawyer with the briefcase can steal more money than the man with the gun.

Godfather Brando Vector

Wiebe